måndag 26 maj 2014

Ondskan och Skyddad identitet



Ondskan handlar om en kille som heter Erik som blir slagen av hans styvpappa, så fort han göra något pappan inte gillar så tar han in honom på rummet och slår honom. Han går på skolan läroverket, där han var skolans tuffaste kille. Han har ett eget gäng. Det förekom mycket våld i skolan. När rektorn kallar in Eriks gäng skyller alla på Erik och han blir relegerad. Han blir senare för flyttad till en internatskola som heter Stjärnsberg. När han väl kom in dit tänkt han att ingen vet vem han är och ingen vet om hans bakgrund, han kunde bli en helt annan person, långt bort från allt våld. Men det ändrar sig snabbt och det visar sig att om har en speciell uppfostran som kallas kamratuppfostran där det är rådisarna och fjärderingarna som uppfostrar dom yngre och det gör dom självklart med våld. Om man misssköter sig blir man kallad till rådet där alla rådisar är. Där man blandannat kommer till om man missskött sig, tjuvrökt och är allmänt uppkäftig. Ingen skulle vara bättre än fjärderingarna inte i någonting speciellt inte i sport.  


Budskapet med boken och det författaren Jan Guillou ville lära oss läsare tror jag att ingenting löser sig med våld och att man ska lära sig att stå upp för sig själv. T.ex. när Otto kallade fram Erik för att han skulle få en peppis men han vägrade, han ville inte ta några order från några fjärderingare. Sedan att han ville att Erik skulle ställa sig i hörnet och skämmas men han vägrade det också. Så där är ett exempel på när Eik stod upp för sig själv och lät ingen bestämma eller säga åt honom vad han skulle göra. Eller bli slagen i huvudet för något han inte gjort. För mig så handlar boken om en kille som verkligen vågar stå upp för sig och inte låta någon trycka ner honom. Jag tror även att Erik vet att ingenting löser sig med våld, att han vill komma bort från det förflutna. Eftersom han berättar att han vill bli en ny människa komma bort från allt våld när han börjar på den nya skolan. Jag tror att han inte vill bli som sig styvpappa. Han vet hur hemskt det känns och hur ont det gör men han slåss ändå för att försvara sig, han vill inte ta emot något stryk. Författaren Jan Guillou är en svensk författare och journalist. Han skrev sin bok ondskan p.g.a att det bygger på uppleverser från hans tid vid internatskolan Solbacka. När jag började läsa boken förstod jag nästan att det var en självbiograf men ju längre jag läst har jag insett att han nog har spetsat till själv berättelsen. Gjort den ännu värre än vad det egentligen varit. Så att det skulle locka till fler läsare och få dom mer intresserade. Men det finns ju absolut kopplingar till hans eget liv, han gick ju på en internat skola, Solbacka när det var kamratfostran och förekom misshandel.



Boken Skyddad identitet av Robert Swindells handlar om en helt vanlig familj, En mamma, en pappa och tre barn. Glen som är lillbror beundrar sin storebror Gav väldigt mycket och en dag sprids det om att fem unga flickor har mördats och möradren är Gav. Glen fattar först ingenting hur kan hans förebild och sin beundrare storebror Gav göra något sånt brutalt? Familjen tvingas flytta och skaffa nya identiteter. Tvingas skaffa nya namn, ny bostad, nya jobb och nya bakgrunder. Glen hade ganska svårt att få in sitt nya namn och gick oftast och sa det högt för sig själv. Han blev ganska snabbt retad för det. Det var då nämligen ett gäng som råkat höra honom gå runt i parken och upprepa sitt eget namn. En journalist har fått ett uppdrag att ta reda på var de finns till vilket pris som helst. Vad författaren vill lära oss eller bokens budskap tror jag är att man dömer folk väldigt snabbt. Även fast det inte är familjens fel att Gav gjorde som han gjorde eller att han fick livstid fängelse, så verkade det som om det var familjen som drabbades mest och fick ta mest skit. Efter dom fick reda på att Gav fått livstid fängelse dömde alla familjen också. Ingen ville ha med familjen att göra längre, dom förlorade jobb och vänner. Alla samlades utan för deras hus. Så jag tror att han vill ha sagt att man inte ska döma männsikor för något dom inte har gjort det är ju inte resten av familjen som gjort något men ändå känns det som om familjen ska drabbas mest. Boken handlar enligt mig om en helt vanlig familj vars son mördat och våldtagit fem unga flickor men att det är familjen som ska drabbas hårdast av det efter att Gav åker in i fängelset.

Jag tycker att det finns likheter mellan böckerna ondskan och skyddad identitet eftersom det finns ondska med i båda. I själva boken ondskan är det väl pappan och vad rektorn på den gamla skolan tycker att det är Erik som är ondskan. I skyddad identitet är det ju Gav som är ondskan. Han är ju den som gjort allt det mot de unga tjejorna och som gjort att familjen drabbats så hårt som den gjort. Guillou valde ju att skriva om det för det utspelar sig från händelser från sitt eget liv. Jag hittade inte riktigt varför Swindells skrev sin bok, om det var från sitt eget liv som jag inte tror. Jag tror han bara har hittat på sin berättelse och han ville visa hur det faktiskt kan vara. Att han vill visa att man inte ska döma så lätt.

Böcker som en spegel av författarnas liv

Ondskan av Jan Guillou
Ondskan handlar om 14-åriga Erik som bor i Stockholm med sin familj. Han har en styvfar som slår honom regelbundet och Erik har till och med lärt sig att kontrollera smärtan. I skolan är Erik ledare i ett gäng där det ofta förekommer våld och misshandel. När Eriks gäng svek honom efter att de blivit tagna efter att ha stulit LP-skivor blev Erik avstängd från läroverket och började istället på en internatskola, Stjärnsberg. På Stjärnsberg träffade Erik Pierre som sedan blev hans bästa vän. Till en början gick det bra för Erik och han höll sig undan våld, men efter att han ansågs vara “käftig” så blev han snabbt dåligt behandlad av fjärderingare och rådisar. Hela hans tid på Stjärnsberg innehöll mycket våld, misshandel och straff på grund av den så kallade kamratuppfostran. Han och Pierre försökte stå emot men de förlorade gång på gång. Eriks räddning var simningen, när han simmade så kände han att han bara kom ifrån allt. Han var duktig på all sport och vann flera priser under sin tid på Stjärnsberg. Efter ungefär två terminer började fjärderingarna och rådisarna gå på Pierre istället för Erik och det blev så illa att Pierre till slut flyttade från Stjärnsberg. Erik hämnades på de som slagit Pierre och han hotade även rådets ledare, Silverhielm, att han skulle döda honom, så till slut så kräktes Silverhielm för att han blev så rädd.  När Erik var klar med sina studier och reste hem igen så hämnades han på sin styvfar och slog honom gul och blå.

Jag tror att Jan Guillou vill säga många olika saker med sin bok. Bland annat att man inte ska ta skit och stå upp för det man tror är rätt och att man ska försöka lösa konflikter utan våld. En annan sak kan vara att bara för att man ser hård och “ond” ut på utsidan, som Eriks rektor på läroverket sa: “Du är ondskan själv och sådana som du måste förgöras”. Jag tror det tog väldigt hårt på Erik för att han visste verkligen vad ondska är, hans styvfar som slår honom till exempel. Så rektorn tyckte alltså att Erik var ond när han egentligen bara slogs och hotade för att han ville ta ut sin ilska på vad hans styvfar gjorde mot honom. Hade rektorn vetat hur Erik egentligen hade det så hade han nog ändrat sin åsikt om att han var ond, så detta tror jag också att Guillou ville visa. Man ska inte döma folk om man egentligen inte vet vad det är som ligger bakom. Hade jag sammanfattat boken med bara ett ord så hade det varit Kämpa. För det var verkligen det Erik gjorde. Han kämpade på läroverket för att hålla kvar sitt gäng, han kämpade hemma mot smärtan, han kämpade på Stjärnsberg mot kamratuppfostran och han kämpade för att inte bemöta våld med våld.

Själva Jan Guillou som har skrivit boken är författare och journalist och har skrivit många kända böcker som översatts till många olika språk och till och med filmatiserats. Ondskan är en till största del en självbiograf. När Jan Guillou var liten skiljdes hans föräldrar och därmed fick han en styvfar som slog honom. När Guillou gick i realskolan blev avstängd från på grund bland annat stöld och misshandel, precis som Erik. Han blev skickad till internatskola där han fick uppleva allt våld som han sedan berättar genom Erik. Stor del av boken speglar samhället under Guillous skoltid, bland annat att lärarna fick slå eleverna och det var separerade skolor för pojkar och flickor med mera. Men efter att Erik kom till Stjärnsberg så stängdes verkligheten av eftersom Stjärnsbeg hade sin egen lilla värld med egna regler osv. Idag hade däremot inget som Stjärnsberg och kamratuppfostran kunnat existera eftersom det är så lätt för information att komma ut genom bland annat sociala medier. Det mesta av historien är alltså på riktigt, men vissa detaljer som till exempel simningen är påhittad.

Sms från Soppero av Ann-Helen Laestadius
Sms från Soppero är en berättelse om Agnes som har en mamma som är same. Agnes fick ett sms från en samekille som han sedan träffade och blev kär i. Problemet är bara att han bor långt upp i norra Sverige så de kan inte träffas ofta. Agnes liv krestar kring hennes val att vara den coola Stockholmstjejen eller att vara same som hon känner så starka band till. Hon åker upp och hälsar på släkten och killen och till slut bestämde hon sig för att tillbringa mesta delen av kommande sommar där. Agnes har alltid velat lära sig samiska och hon önskar att hon var mer “same” men hennes mamma har undanhållit det mesta av detta eftersom hon och hennes egen mamma blev mycket dåligt behandlade på grund av deras ursprung, och Agnes mamma ville inte att hon skulle behöva gå igenom det också.

Med denna boken ville Ann-Helen Laestadius lära oss att man inte ska skämmas över sitt ursprung, man ska vara stolt över det istället. När hon var mindre skämdes hon ofta för sin samiska bakgrund och dolde den, men idag är hon väldigt stolt. Enligt mig handlar boken om att man ska våga vara sig själv, och precis som i Ondskan att man ska kämpa. Kämpa för att vara sig själv och kämpa för att våga ta del i det man tillhör. Laestadius skrev boken för andra unga samer vanliga tonåringar skulle lära sig att vara stolt över sin bakgrund och inte gömma den. Jag tror att boken har hjälpt många unga att stå upp för sig själv och sin bakgrund.

En likhet mellan Ondskan och Sms från Soppero är att båda är till stor del självbiografer och både Guillou och Laestadius visar oss läsare deras egna liv och hur det är att vara annorlunda fast man inte kan se det direkt på personen. Både Erik och Agnes har ett problem att de inte kände sig som alla andra, även fast det inte framgår direkt i boken att Erik känner sig annorlunda så antar jag det eftersom han blir så annorlunda behandlad från alla andra på både Stjärnsberg och hemma. Men båda två kämpar ändå, Erik mot kampratuppfostran och Agnes för sitt ursprung. Så på detta sätt så liknar böckerna varandra, även fast Eriks problem egentligen är mycket större än Agnes. En annan sak som binder ihop böckerna är att både Erik och Agnes har två saker som håller tillbaks dem. Rådet håller tillbaks Erik från att utrota kamratuppfostran och Agnes mamma och hennes vänner i Stockholm håller tillbaks henne från att bli den hon egentligen vill vara. En riktig same.
Gabriella

söndag 25 maj 2014

Vi som blundar

Boken Ondskan är skriven av Jan Guillou. Han påstår att detta är en självbiografi men det finns många som har nekat dessa uttalandena bl a hans mor som säger att det aldrig förekom våld i hemmet och att han alltid var glad och frisk när han kom hem från internatskolan. För han har faktiskt gått på internatskola som ung. Jag tror att det finns en del sanning i vad han skriver men att det har förfinats för historiens skull. Guillou är en utbildad journalist och har gjort många kända upptäckter. Jag tror att han såg det lite som sitt ansvar att ta upp samhällsaktuella moralfrågor som pennalism på privatskolor. Han ville nog väcka medvetenhet i samhället om att våld existerar även för våra barn. Lärarna i skolan skulle kunna representera oss i samhället. Vi som blundar och tittar bort även om vi vet att något hemskt pågår mitt framför våra ögon.

Som sagt påstår Jan att detta är en självbiografi därför har han även satt sig själv på framsidan som ung. Han har liksom Erik gått på internatskola och har växt upp i Stockholmstraktern. Boken släpptes 1981 då var Guillou 37 år.
Neomi

Mannen bakom Ondskan

Jan Guillou, smutskastad eller en lögnare?

Jan Guillou föddes i Södertälje 1944, hans mamma var från Norge och hans pappa från Frankrike. Hans pappa dog när Jan Guillou var liten och han växte upp med sin styvfar och med sin mamma i saltsjöbaden. Han har alltid varit väldigt politiskt engagerad och när han var äldre så blev han dömd för spioneri för att ha upptäckt den hemliga svenska organisationen IB. Han dömdes till 10månaders fängelse för detta.  Just nu bor han i Stockholm och i Roslagen med sin sambo Ann-Marie Skarp och de har två barn.

Han har skrivit många böcker som blivit film, Arn Tempelriddaren, Hamilton och Ondskan är bara några exempel. Han skrev Ondskan 1981 och den är grundad av hans egna upplevelser på internatskolan Solbacka. Han har också samarbetat med Leif GW Person när de skrivit manus till tv-serier så som Anna Holt som är en polisserie. Jag har sett alla Arn filmerna, Ondskan och Anna Holt och alla är mycket bra och jag har inga problem med att se dem igen.

Arn Tempelriddaren skrev Guillou för att han tittat på CNN nyhetsprogram i 48h och insåg att reportern visade ett öppet hat mot muslimer och islam och valde därför att påbörja en roman om det heliga kriget i Jerusalem, tempelriddarna och vad som samtidigt hände i Sverige under 1100-talet.

Jag har läst en artikel om Guillous mamma där hon säger att allt är en lögn som Guillou skrivit i Ondskan och att hon aldrig såg några märken på honom, vare sig när han var liten eller när han kom hem på loven från Solbacka. Hon förnekar också att Guillou har slagit sönder sin pappa när han kom hem efter studenten på Solbacka som han skrivit i ”självbiografin” Ondskan. Mamman säger att styvfadern hade flyttat då eftersom de skiljt sig några år tidigare och att han redan var gift med en annan kvinna vid namn Ulla Hansén. Hansén säger att hon och maken aldrig haft några problem med Jan eftersom de alltid ansåg att det var en roman. Guillou hävdar att det är en självbiografi och att allt som hände på Solbacka och i hemmet är sant medan hans mamma och styvsyster hävdar motsatsen. ”Jag tror det är något fel på honom” så säger Guillous mamma när hon pratar om sin son, ”det är så mycket som är fel. Han ljuger. Han har blandat ihop verkligheten med sina böcker” fortsätter hon med att säga. Det är helt två olika historier som Guillou och hans mamma berättar och ingen förutom dem själva vet vad som är sant.

Ingen rök utan eld. Jag tror att sanningen ligger någonstans mittemellan vad Guillou har skrivit i ondskan och vad hans moder och styvsyster säger. För varför skulle Guillou skriva en bok och säga att det var en bok som har influerats av hans egna upplevelser om inget av det var sant? Det låter bara för underligt för att vara sant. Samtidigt tror jag att han överdriver när han skrev boken för att skapa effekt men att han samtidigt ville få ett avslut med sitt förflutna. Så jag tror att en del av ondskan är påhittad men samtidigt att mycket av det är sant och har hänt i verkligheten.
Frida

Författarna och deras böcker

Ondskan är en bok skriven utav författaren Jan Guillou. Berättelsen utspelar sig på 50-talet i Stockholm.  Erik bor tillsammans med sin mamma, styvbror och sadistiska styvpappa. Varje dag får Erik stryk men det är inte bara i hans hem som våld förekommer, utan även i skolan. Erik är mycket bra på att slåss, trots att han bara är 14 år. Han är den tuffa ledaren som alla lyder, och tillsammans med hans “gäng” utför de stölder, brottsliga affärer och misshandel som tillslut får Erik avstängd från skolan. Han blir ivägskickad till internatskolan Stjärnberg med en inställning att sluta slåss, men den planen sprack ganska fort. På Stjärnberg har de något som kallas “kamratuppfostran” där fjärderingarna har makten på skolan. Efter hot från fjärderingarna får Erik visa att han kan slåss, vilket ingen trodde. Nu ville man göra livet surt för Erik och få honom att förstå vem som bestämmer, med mycket straff och anklagelser.

Hela boken skulle jag beskriva som våldsam, och jag tror författaren vill få oss att tänka till om man verkligen kan lösa allt med våld. Erik kan spöa upp fjärderingarna rejält i “slagsmålsrutan”, men är helt maktlös när han inte får slåss utan bara får straff efter straff utav rådisarna. Våld är ett tecken på makt och kraft men löser sällan problem i längden, vilket Erik får lära sig den hårda vägen. Han vill egentligen inte slåss men det har blivit som en drog för honom eftersom det är en snabb lösning och man får ut sina aggressioner. Jan Guillou anser att detta ska vara en självbiografi och något som han gick igenom som ung. Guillou har skrivit sig själv som Erik och när man tittar lite djupare på hans livshistoria ser man att allt stämmer överens med boken. Jag tror att Guillou ville dela den här historien med oss för att vi skulle få en inblick i hans liv och öka förståelsen hos hans medmänniskor. Jag tror han skrev boken ocksǻ som lite kritik till skolan och för att visa en annan sida av det fina internatet.

Detta är den enda boken vi har läst som kan klassas som självbiografi, ingen annan författare hade så mycket koppling till sina böcker. Sms från Soppero till exempel, skriven av Ann-Helen Laestadius. Boken handlar om 13-åriga Agnes, vars mamma är same. Agnes börjar intressera sig mer och mer för sitt ursprung och i hemlighet lär hon sig samiska, och mer spännande blir det när hon börjar skriva med en samisk kille. Ann-Helen Laestadius var också same och jag ser starka kopplingar mellan henne och Agnes mamma. Båda förnekade sina ursprung som unga då de blev mobbade i skolan. Laestadius har valt dock att Agnes inte ska bli mobbad i boken, kanske för att lära ungdomar att det inte alls förekommer lika mycket mobbning längre och att man ska vara stolt över sitt ursprung. Till skillnad från Guillou har Laestadius valt att inte gestalta sig själv som huvudpersonen utan en vid sidan av. Båda författarna har dock inspirerats utav deras egna livshistorier och erfarenheter och deras karaktärer är mycket lika dem själva.
Lina

fredag 23 maj 2014

Erik bara står där, fast att Otto slår gång på gång så står han bara där. Blodet sprutar och rinner överallt. det ända han gör är att forsätta förolämpa otto. Säger att han stinker skit med sin hån min. Otto slår hårdare och hårdare och blir mer otålig för varje slag. Antagligen så skäms han för att Erik inte känner rädsla för honom vilket många andra gör.  Men Erik bara står där som ingenting. Och allt detta gör han bara för att få bort skolans traditioner och vägra peppisarna. Ingen annan gör det och jag tror att denna händelsen inte får fler att vägra. Jag tycker att Erik är stark som vågar stå emot. Själv hade jag aldrig vågat göra det som han gjorde.

Våldet på skolan är något som alltid funnits på skolan. Men inga lärare gör någonting. Dem bara låtsas som ingenting eller att dem inte finns. Det var på grund av allt blod som stänkte överallt som rektorn steg in och stoppade det som hände. Hade jag varit lärare på skolan så vet jag inte vad jag hade gjort. Men jag tycker att det är fel att bara titta bort och inte gripa in.

Lärarna bör ta mer ansvar. För det är ändå dem som är vuxna och bör ta hand om dem yngre.

Ta stryk för att slippa stryk?

Erik är en riktig våghals som kan ta mycket. Han är smart och stark och har framförallt erfarenhet. Men vilken människa skulle frivilligt kunna ta så mycket stryk bara för att slippa det ett tag senare. Otto Silverheilm är nu en rådis och han har som tydligt mål att visa Erik var skåpet ska stå. Vad Otto tog för givet var att Erik skulle gå ner utan strid. självklart skulle Erik vägra peppis och självklart skulle Erik  kämpa emot på klosternatten men han kanske inte hade räknat med vad som hände efter de slängt in hinken i deras rum. När han gick in till Silverhielms rum och hällde hinken över honom. Jag kan förstå varför Erik gjorde det han gjorde då, det var faktiskt ganska så absurt att slänga in hinken ed avföring i deras rum men det Erik gjorde dagen efter förstår jag inte helt och hållet. Han provocerade Silverhielm tills han inte kunde hålla tillbaka sin ilska längre och började slå Erik med ilska som energikälla och Erik gjorde inget motstånd. Hans enda mål var att inte falla. Han klarade det och han vann respekt men till vilket pris? Han blev ju sönderslagen av sin största rival.    

Neomi och Lina

torsdag 22 maj 2014

Våldet i skolan

När Otto kallade upp Erik och började slå honom och Erik bara fortsatte att kalla honom en massa saker så tror jag att Otto trodde att Erik skulle göra något, stå emot, försöka slå tillbaka kanske. Men Erik bara står där, han rör sig knappt. Han står och tar emot alla slagen. Otto får panik eftersom inte Erik gör något och börjar slå ännu mer hårdare och mer slag. Jag tror att Erik ville visa sig stark och visa att han inte alls är rädd för alla rådisar eller frjärderingare. Även att visa att sig stark och orädd så att dom inte ska ge honom mer stryk utan låta honom vara.

Alla lärarna sitter ju med vid matborden, men dom gör ingenting även att det gått så långt att dom låter Otto fortsätta att misshandla honom och Erik bara stänker blod överallt. Tillslut får ju rektorn nog och släpar ut både Otto och Erik. Han får ju sedan gå vidare till sjuksystern som fortfarande låtsas som ingenting speciellt har hänt utan bara lägger om såren och syr några styng. Jag tycker det är löjligt att dom säger att det är kamratuppfostran så att alla ungdomar ska uppfostra varandra. Men jag tycker det är för mycket att dom äldre, rådisarna eller fjärderingarna får misshandla och kalla alla yngre för vad dom vill och hur mycket dom vill. Utan att lärarna ska säga till.

onsdag 21 maj 2014

Kloster natten

Klosternatten är den natten efter varje valresultat, där rådisarna ska hitta på olika elaka saker att göra mot dem uppkäftiga och just denna Klosternatten ligger Erik i fokus och flera rykten har spridits runt skolan om vad som kommer hända med han. Erik var rädd förr att dem ska skada hans ansikte t.ex dem skulle sätta fast taggtrådar i hans överläpp och sedan dra ut hans tänder. När alla hade gått och lagts sig så kommer rådet mitt i natten och ska förödmjuka eleven.
Det var Eriks tur att bli förödmjukat, Erik var beredd. Han hade en klubba i handen med fast grepp och slog till en rådis när han kom in. Rådisen skrek och smällde igen dörren. Efter en stund kom det in med en hink fullt med avföring och slängde in det på rummet och sedan stängde dörren och blockerade så att Erik och pierre kunde inte komma ut.
Erik hoppade ut genom fönstret och  sedan in genom dörröppningen på skolan för att ta bort blockeringen från dörren.

Erik skulle ge igen. Han gick in i Silverhielm rum med samma hink med avföring. Erik tog ut sladden till lampan och sedan hällde hela hinken med avföring över Silverhielm huvud.


Jag tycker detta är onödigt och fel av rådisarna att gör så och att lärarna inte bryr sig ett dugg. Dem yngre borde inte få lägga sig rädda att bli vald till att bli utskämd. Jag tycker det är rätt att Erik hämnas på ett sätt som inte förstör eller skadar hans hälsa. Eleverna borde hjälpa och stötta Erik så det blir ett stopp med detta skitet silverhielm och rådet gör!

Klosternatten

Varje natt efter valet av Rådet inträffar det som man kallar för "klosternatten". Det är då människorna i Rådet klår upp de nya och uppkäftiga. Och alla vet att Erik kommer utsättas för något extra då han har varit den mest kaxiga skolan.Erik visste om detta så han och Pierre förbereder sig dem två nattens alla hemskheter.Pierre berättar om att en klosternatt så var han tvungen att stå under en kalldusch i en rätt så lång tid. Men Erik var inte rädd för detta. Erik var rädd för att dem skulle skada hans ansikte för att det gick rykten om att de skulle sätta taggtråd under hans överläpp och dra ut hans tänder. När rådet öppnade dörren smällde Erik igen dörren med en bandy klubba och ingen av Rådet vågade öppna dörren igen.Men efter en liten stund öppnades dörren igen och en hink med avföring kastades in. Det luktade förfärligt och Erik och Pierre var tvungna att städa. Dem försökte även att samla ihop så mycket avföring som dem kunde för att sedan ge igen. Erik smög ut och efter att ha kollat att kusten var klar smög han in i Rådets ledare, Silverheijms rum och kastade allt rakt i hans huvud. Sedan smög han tillbaka och la sig. 


Vi tycker att det där med klosternatt är helt fel och vi tycker att man borde slopa det helt.Vi tycker det är konstigt att Stjärnbergs lagar går före Sveriges lagar. Vi tycker det är bra att Erik hämnades för han visade att han tar inte hur mycket skit ( xD ) som helst.  Det stod i boken att lärarna vände ryggen till och satte bomull i öronen och låtsades att ingenting hände, detta visar att också de tyckte att det var fel med klosternatten.Vi hoppas att det är någon lärare som tar modet till sig.



// Anton H och Samuel















Efter Eriks upprepade förolämpningar och kallande av öknamn till Silverhielm så fick Silverhielm nog. Vid middagen så kallade han upp Erik och måttade ett slag, Erik stod helt stilla och fortsatte med förolämpningar så som Skitenhielm, du slår som en kärring etc. Silverhielm blir som galen och börjar slå allt intensivare och med mer panik i blicken, Erik står fortfarande helt stilla och gör inte ens en ansatts till att försvara sig mot honom. Otto Silverhielm får tillslut panik och rädsla i ögonen eftersom Erik inte trillar eller tuppar av. Det enda Erik tänker på under hela misshandeln är att han inte får trilla, han får absolut inte trilla. Jag förstår inte riktigt varför han gjorde det jag tror att det var för att bevisa för alla att Otto inte kan slåss men också för att få rådisarna att bli rädda för honom och inte släpa upp honom i rutan.

Detta händer i matsalen och det är lärare som är med, men de låtsas inget se men tillslut när rektorn får ett blodstänk i sin mat från Eriks brutna näsa så kan han inte längre sitta passé och släpar ut Erik och Otto ur matsalen. Nu är allt väldigt oklart för Erik och han hör inte riktigt vad rektorn säger om saken men han skyndar sig sedan bort till sjuksystern på skolan för att få sina sår ihopsydda. Systern anser att det är "out of her league" och skickar honom vidare till sjukhuset i Flen där han får stygn och får såren rengjorda av en läkare. Läkaren låtsas som att Erik har ramlat i en trappa fast han vet att det inte är sant eftersom såren är kantiga och har orsakats av "trubbigt våld" vilket är svårt att få i en trappa.

Jag tycker att läkaren borde anmält det till polisen för det är inte precis som om han inte vet vad som händer på Stjärnsberg. Det kommer elever därifrån med liknande skador hela tiden, brutna näsor och revben, alla med samma ursäkt, trapporna. Det känns som att det är något lurt där och han vet om det men vägrar göra något åt det, precis som lärarna på Stjärnsberg.

Frida

Klosternatten

Klosternatten inträffar natten efter valet till rådet. Alla går och lägger sig och sen mitt i natten kommer rådet in och drar ut den som ska klostras det går ut på att rådet ska förödmjuka eleverna och de till exempel hänger upp dem i en flaggstång. Och nu var det Eriks tur och rådet hade samlat ihop hela skolans avföring och försökte kasta det på Erik. Men Erik samlade ihop det igen och gick i till Silverhielms rum och drog ut kontakten till lamporna så att det inte skulle finnas några vittnen och kastade hinken med avföring på honom och sprang iväg. Erik retade sedan honom dagen efter och Silverhielm blev upprörd och slog Erik som bara stod där och tog det. Erik fick skador på ansiktet som han var tvungen att sy med flera stygn.

Jag tycker inte sånt här borde få inträffa och lärarna borde ingripa så att det kan få ett slut och eleverna inte längre behöver vara rädda för rådet. Jag tycker Erik gjorde rätt som hämnades på Silverhielm för om ingen gör något motstånd så kommer det bara fortsätta. Jag tycket att de andra eleverna borde hjälpa Erik för på så sätt kan de hjälpas åt att ta bort makten från rådet.

Klosternatten

Själva händelsen klosternatten inträffar natten efter valet till rådet. Det hela började från första intrycket Erik gjorde. Han kom ny till skolan och var kaxig och var den enda elev som vågade att stå upp för sig själv mot de äldre. Klosternatten startar efter att eleverna har gått och lagt sig och håller på i flera timmar in i natten. Klosternatten brukar gå till så att rådet kan komma in när som helst på natten och dra ut den personen som ska klostras. Rådet brukar ta personen och antingen tvinga personen att stå under kallt vatten eller hänga i en flaggstång, detta kan pågå länge tills någon vän vågar ingripa. Men nu när det var Erik så var det helt annorlunda. Erik var ju den killen som var ny och kaxig och alltid ifrågasatte rådet. Rådet hade planerat något mycket värre än vad de brukar göra mot de som ska klostras. De hade samlat skolans avföring och var på väg att hämta erik från sitt rum. Erik visste att det skulle göra något hemskt så han hade blockerat dörren och gjort så att fönstret inte gick att öppna. Rådet lyckades inte att komma in i rummet så de kom på en annan lösning vilket var att helt enkelt kasta in hinken med avföringen istället. Avföringen träffade inte Erik och pierre men avföringen träffade istället många saker i rummet. Erik och Pierre fick städa upp avföringen ifrån rummet, Erik samlade avföringen i hinken igen som blev halvfull. Erik smet in i Silverhielms rum senare och skulle hälla över avföringen på dem istället. Han gick in i rummet och tänkte att han skulle dra ut kontakten till lamporna och gjorde det också eftersom att han inte ville ha något vittne som hade kunnat avslöja han. Sen så hällde han avföringen på dem och sprang ut. Dagen efter så höll erik på att reta Silverheim eftersom att han luktade avföring. Erik slutade inte i heller han fortsätte tills Silverhielm fick nog och gav erik stryk.Erik fick stora skader på ansiktet och var tvungen att sy flera stygn.

Jag tycker att denna händelsen är fel eftersom att man inte ska hålla på med varandra på något ont sett alltså inte slå på varandra eller att hälla avföring på varandra. Sen så tycker jag också att det är fel eftersom att eleverna på skolan redan får nog med stryk av rådet så varför skulle man hålla på med sånt här också då. Att lärarna blundar för problemet är också mycket fel eftersom att de måste våga stå upp för sina elever och visa vad som är rätt. Jag tror inte att Silverhielm kommer att nöja sig med det stryket han gav Erik. När Eriks ansikte har läkt så tror jag att han kommer att få mer stryk kanske till och med i resten av hans tid på skolan..

Hatet

Hatet växer mellan Erik och rådet, men mest mellan Erik och Silverhielm. Erik har börjat reta upp Silverhielm ganska mycket efter Klosternatten. Han har börjat kalla honom för Skithielm och det trevar upp Silverhielm så mycket så att han slår Erik medans Erik bara står och kollar på utan att visa smärta. Så allting har börjat triggas upp till den nivån Erik vill hålla den på tror jag. Han tycker nog inte om det men ser det som den bästa lösningen. Det där med tunnan med avföring och skit tyckte väll rådet var en av de värsta saker som straff. Men Erik var smart och gav igen utan att ha något vittne som såg honom. Jag tyckte det var bra gjort av honom att ge igen. 

Senare i boken så bestämmer sig Erik att behandla rådet som luft. Anledningen till det var en överenskommelse som dem hade gjort emellan. Jag tycker att Erik gör det bra i det läget att behandla dem som luft för att om de lovat att inte ge sig på honom, då ska han inte heller ge sig på dem. Fast han visste nog om att det fanns en hake i det hela. Haken var då att de skulle ge sig på hans vänner så att han inte skulle kunna hålla den överenskommelsen. 

Det Erik säger om att Silverhielm är en ond människa tror jag stämmer för att han har onda fasoner för sig, tillexempel psyke ner en person genom att ge sig på ens vänner. Det tycker jag är något en ond person skulle kunna göra. Det finns en ond person kring varje god person tror jag. Så om man inte känner en "ond" person så är man det själv. 

Nu när terminen är slut tror jag att Erik kommer få lättare nästa termin för att då försvinner Silverhielm och Co. Och sen tror jag inte det är så många som vill ge sig på Erik eller bli ovän med honom eftersom han verkar som en schyst kille förutom om man gör honom arg eller något åt det hållet. Erik kom helt fel in i det från början och därför så kom han i konflikt med rådet och dem vägrar släppa det, men med nytt råd som redan vet vad han går för så kommer det bli mycket bättre.  

Klosternatten

Klosternatten inträffar natten efter valet till rådet. Under klosternatten så klår de äldre upp de nya och käftiga. I och med att Erik är ny och även den käftigaste på skolan så riktar rådet in sig på Erik. Klosternatten börjar efter lägg dags på kvällen och håller på ett par timmar in på natten, Rådet kommer in när som helst och drar ut den som ska klostras från rummet.  På skolan pratas det mycket om vad Erik kommer utsättas för, i vanliga fall blir personen in dragen i duschen och får stå under kallt vatten eller hängs om i flaggstången tills någon vän vågar hissa ner personen. Men i och med att Erik har varit så käftig så tror man att Erik kommer utsättas för något ännu värre. Mycket riktigt så utsättas Erik för något ännu värre då Rådet har samlat avföring från skolan. Under kvällen innan natten börjar så förbereder sig Erik för klostringen inne i deras rum. Han hämtar verktyg från träslöjds salen som han sedan använder för att göra så att fönstret inte går att öppna och ställer bokhyllan framför dörren och ser till så att den är stabil där. Vid midnatt kom Rådet till deras rum för att dra ut Erik men de kom inte in i rummet som Erik hade planerat. Efter första försöket så tänkte de ut en lösning, istället för att dra ut Erik så kasta de in en hink med avföringen i rummet. De träffade inte direkt Erik och Pierre utan enbart sakerna i rummet. När de sedan städade upp så samlade Erik avföringen i hinken igen som blev halv full. Sen smet han in på Silverheims rum och släppte avföringen rakt i huvudet på honom.

Jag tycker att detta med klostringen är fel då de redan klår upp eleverna tillräckligt varje dag. Vilket jag också tycker är fel men att ytterligare utsätta de yngre för saker är fel. Att lärarna dessutom sätter bomull i öronen och sätter sig där de bor för att inte höra något tycker jag är helt fel. Det visar lite att de tycker att hela grejen är fel men att de inte vågar göra nåt. För ifall de hade gillat allt våldet så hade de inte gjort på det här sättet. Jag tycker att det är modigt gjort av Erik att ge hämnd på Otto men vad kommer egentligen hända nu? Nöjer sig Otto med stryket som han gav Erik i matsalen eller kommer han göra ännu mer? Jag tror att det inte riktigt är över där och att Erik kommer få utstå mycket under resten av hans tid på skolan.

tisdag 20 maj 2014

klosternatten

Under Klosternatten så är det meningen att de äldre på skolan ska vara dumma mot dem yngre och jävlas med dem (de nya och käftiga). Eftersom Erik är den nya och ända på skolan som säger emot dem äldre så ska dem jävlas extra mycket med honom. Dem samlar ihop skolans avföring i en hink som dem kastade in i Pierre och Eriks rum. Det stank av avföring och Erik samlar ihop skiten och går med det till Silverhielms rum. Pierre tycker det är en dålig idé men Erik struntar i vad han säger. Erik häller över det på Silverhielm rakt i huvudet, sedan springer han ut ur fönstret.

Jag tycker det var väldigt kaxigt och modigt gjort av Erik. Det är bra att han visar att han inte tillåter sånt här utan att ge tillbaka. Erik visar bara att dem kan hitta på vadsomhelst men Erik kommer ändå inte ge sig. Men samtidigt är det kanske lite dumt med tanke på att han ville ju vara passiv och inte få så mycket skit och uppmärksamhet. Men å andra sidan så kanske de slutar efter ett tag pga att de äldre tröttnar. Vissa lärare är emot klosternatten och sätter bomull i öronen som visar att de låtsas som ingenting, för dem vill inte ha något med det att göra. Det bevisar att lärarna är emot skolans lagar och vill att något ska hända, men vågar inte göra något själva.


Kloster natten

Hatet som växer mellan rådet och Erik beror på att han vägrar peppisar och tjänster och får därför sitta i arrest. Rådisarna känner att de inte får ordning på Erik så Erik visar att hur mycket skit de hittar på mot honom så får de lika mycket tillbaka. Tillslut leder det till rena rama kriget mellan dem. Som under Klosternatten, rådisarna kastar in bajs i deras rum och sen när Erik hämnas genom att med samma bajs ösa det ut över Silverhielm. När Silverhielm slår Erik i ansiktet fortsätter Erik att ge taskiga kommentarer, de fortsätter och binder fast Erik vid järnstänger han själv satt fast och låter hans klasskamrater ösa kokhett/iskallt vatten över honom så ger han sig fortfarande inte

Erik gör det enda rätta, han visar att hur mycket skit han måste ta så kommer Erik ändå stå emot på ett eller annat sätt. Det är nog extra viktigt för Erik att göra det som han tycker är rätt, för att inte sådant som hänt innan och händer ska upprepa sig.


Klosternatten

Varje natt efter valet av Rådet inträffar "klosternatten". Det är då Rådet klår upp de nya och käftiga. Det finns många historier om vad som har hänt och alla vet att Erik kommer utsättas för något alldeles extra eftersom han är den uppkäftigaste på skolan. På kvällen innan klosternatten så förberedde sig Pierre och Erik på nattens alla fasor. En klosternatt blev Pierre dragen till duschen och var tvungen att stå under iskallt vatten, men det var inte smärtan Erik var rädd för, det var ansiktet. Några hade sagt att de skulle sätta taggtråd under hans överläpp och dra ut hans tänder. Erik och Pierre satt länge och väntade på att Rådet skulle anlända, och när de väl kom så slog Erik igen dörren med en bandyklubba och därefter vågade sig ingen in igen. Men efter ett tag öppnades dörren och en stor hink med avföring och urin slängdes in i rummet. Lukten var nästan outhärdlig och de var tvungna att städa upp allt. Det som de kunde samla upp la de tillbaks i hinken och Erik smög ut och efter att ha kollat att kusten var klar smög han in i Rådets ledare, Silverheijms rum och kastade allt rakt i hans huvud. Sedan smög han tillbaka och la sig. 

Hela grejen med klosternatten tycker jag är väldigt fel. Att Rådet får göra vad de vill med vem de vill på skolan är skrämmande. Det har inte alls något med kamratuppfostran att göra, att man får misshandla varandra. Jag tycker det är konstigt att Stjärnsbergs lagar går före Sveriges lagar. Jag tycker det är bra att Erik hämnades. Det var en bra hämnd därför att Silverheijm inte blev skadad vilket gjorde att Erik inte kunde bli relegerad. Det stod i boken att lärarna vände ryggen till och satte bomull i öronen och låtsades att ingenting hände, detta visar att också de tyckte att det var fel med klosternatten. Annars hade de ju bettet sig helt normalt. Jag tror att det är många lärare som vill göra någonting åt det men att de inte vågar p.g.a. skolans hårda traditioner. Jag hoppas att det till slut är någon som vågar.

Gabriella

onsdag 14 maj 2014

Simningen vad spelar den för roll för Erik?

När Erik passerar dörrarna in till simhallen och känner doften av kloret från den stora bassängen så känner han lugnet i sin kropp. När han tar sina simtag så känner han sig fri och kan tänka klart. Simhallen är Eriks ända plats där han kan tänka klart utan att någon jävla rådisar som stör honom. Han tänker på hur han ska kunna ta ner systemet utan att göra något olagligt.

Varför ska man ens ha ett sådant här system som bara ska trycka ner andra  men samtidigt kallas "kamratuppfostran". Ska man verkligen uppfostra andra och leka domstol. Kräva att andra barn som är några år yngre som Erik få göra slavarbete för dem äldre? Varför ska dem ha så mycket makt. Man kan förstå att dem har blivit utsatta för detta när dem själv var yngre men dem behöver inte ta ut sin hämnd på oss som var precis som dem. Dem hade bara kunnat säga upp och protestera mot systemet och velat ha en vanlig skola utan våld och massa arrester m.m.

Det är i alla fall här Erik känner sig som bäst att bara få komma bort från allt och alla och bara tänka på det man själv vill medans man tar sina simtag i den ljumma bassängen.

Varför vill Bengt att Erik ska vinna simtävlingen?

Tosse Berg vet hur bra Erik är, och han vill att Erik ska bevisa för fjärdeklassarna att man kan vara bra utan att fuska. Vi tror att Berg är lite emot systemet på skolan också, och han ställer sig på Eriks sida. Vi tror att Berg tycker att det är viktigt att det ska vara rättvist i skolan och i idrotterna. Fjärderingarna vinner oftast eftersom de fuskar, vi tror att det skulle vara roligare för alla att idrotta i skolan om fjärderingarna slutade med det. Kamratsystemet som de har på skolan har gått lite över styr, och nu ska fjärderingarna inte bara bestämma utan nu ska de också vara bäst i allt och hela skolan ska i princip kretsa runt dem. När det är såhär på skolan tror vi att de yngre känner förtryckta och utsatta, och man vågar kanske inte riktigt göra som man vill.

Lärarna på Stjärnsberg

Den bilden som jag och Josefin fått är att många av lärarna upplevs som fega eftersom de inte vågar säga ifrån när det händer så hemska saker på skolan som t.ex. slagsmålen i rutan, peppisar och enstygnsslaget. Erik tycker om lärarna eftersom de inte slår eleverna men vi tror inte han har någon vidare respekt för dem p.g.a att de inte står upp mot rådet och våldet bland fjärderingarna. Pierre å andra sidan har nog utvecklat en speciell relation med lärarna eftersom han inte hade några vänner på skolan innan. Han lyssnar mer på dem än vad Erik gör fast vissa lärare är nazister enligt honom eftersom de bedömer eleverna sinsemellan på grund av deras "ras".

Den lärare vi fått mest positiv bild av är Berg, idrottsläraren på skolan. Han är snäll mot Erik och berömmer honom för hans atletiska kunskaper i fotboll, löpning men speciellt simning. Vi tror att Berg känner igen sig i Erik och att han liknade honom när han var yngre eftersom han också ville stå emot mobbningen som pågick på skolan och han tog ut sin ilska i idrotten precis som Erik. Fast å andra sidan så tror vi också att Berg uppmuntrar Erik att bli bättre i idrotten och vinna fler priser för att han ska få kredd p.g.a att han är en bra idrottslärare. Vi tror att Berg vill han en förändring på skolan och vill ha en mer jämlik och trevlig miljö att jobba i och inte en miljö där han inte får lägga sig i i något om vad som händer mellan eleverna på skolan.

Frida & Josefin

Varför vill Berg att Erik ska vinna simtävlingen?

Berg vill att en från realskolan ska vinna, för att inte Lewenheusen ska ta första plats. Fjärdeklassarna slår alltid realskoleeleverna. Berg är emot systemet skolan har (kamratuppfostran) och vill göra en förändring. Vi tycker detta är jätte bra att de finns lärare som bryr sig om de yngre. Han vill också bevisa att det inte går att fuska i idrott. Erik har sedan han kom till skolan inte riktigt följt skolans lagar, och detta tycker Bengt om. Berg har vid flera tillfällen kommit fram till Erik och börjat snacka. De har samma tycke om skolans fjärdeklassare och regler. De vill båda nå upp till samma mål, att skolan ska ändra på sina lagar och ha mer rättvisa, vare sig man är realskoleelev, rådis eller fjärdeklassare. Vi tror även att kamratsystemet har gått i styr och fjärdeeleverna har fått mer makt än vad de skulle haft och det är kanske en anledning till varför Berg vill ändra på systemet.

Passivt motstånd

Vi tycker att passivt motstånd är ett bättre alternativ än våld. För att med våld finns det egentligen inga vinnare eftersom våld ofta leder till krig som skadar båda sidorna av konflikten. Om man går emot med våld kommer förmodligen fler bli skadade än passivt motstånd. Dessutom tror vi inte att man kan stoppa våld genom att ta till våld. Passivt motstånd känns som ett mer vuxet och moget sätt att hantera situationer på. Med passivt motstånd så provoceras oftast motståndaren mer också om man t.ex väljer att helt ignorera personen. Till exempel så inträffade detta på petri skolan då sverige demokraterna kom dit för att berätta om sin politik men alla i aulan ställde sig upp och vände ryggen till utan att säga emot eller ta till våld. Vi tycker att detta sätt är mycket bättre än om eleverna skrikit eller slagit mot SD. Detta hade antagligen slutat med skadade människor och ännu fler konflikter än det var från börja.

Gabriella och Neomi

Erik simmar ifrån sina tankar, aight.


Simningen är viktig för Erik för att det ger honom en möjlighet att glömma sina problem och har bara positiva tankar. När Erik är i vattnet så blir han fri ifrån sina onda tankar som han har i huvudet annars, allt som händer på Stjärnsberg och hemma. Han kan fokusera på det han är bra på och har inget annat att oroa sig för. Om inte annat så är det en ursäkt för Erik att slippa rådisarnas trakasserier.
Alla som har en produktiv hobby kan också relatera till Erik då man kan uttrycka sina känslor via den hobbyn, T.ex musik, konst eller andra sporter.

Den fega vuxenvärlden

Vi anser att de vuxna är fega och inte vågar säga till och lära eleverna vad som är rätt och fel. De kan bero på att det alltid har varit så som det är och ingen vill eller vågar ändra på det. Erik och Pierre tycker också att dom är fega och inte vågar säga emot rådisarna men dom tycker om idrottläraren som i hemlighet är på Eriks sida och vill att han ska vinna simtävlingen för att bevisa för rådisarna att han är bättre än dom. Eftersom idrottslärren visar en positiv sida att han vill förändra skolan osv. så bli han för oss den bästa läraren på skolan som inte är lika feg som dom andra lärarna. Det kan vara så att det är någon vuxen som bestämmer över alla de andra vuxna och säger vad dom ska göra att dom inte får säga nått när eleverna som dom gör.
Elina och Jonathan.

tisdag 13 maj 2014

Offer

Jag gillar inte att Eriks pappa slår honom när han inte förstår vad Erik menar eller bara slår han utan anledningar. Ett tillfälle är när Erik kom hem efter en tid på gymnasiet och han åt middag hemma och han fick stryk efter maten för att hans pappa inte förstod vad honom. Efter han har blivit slagen så säger hans pappa "vänner igen?" och vill skaka hand. Erik måste säga ja annars får han mer stryk, Erik säger ja och tar fram sin hand. Är dem vänner igen eller?..


Egna funderingar...

Jag tycker att Eriks mamma borde ha ringt polisen första gången Erik blev slagen för att det är inte rätt att bli behandlad så. Mamman kunde också lämnat pappan hemma och smitit ut på natten och inte kommit tillbaka, mamman var ju snäll mot Erik men hon va räd att pappan skulle slå henne också. Pappan var inte snäll häller så Erik mådde inte bra hemma.    

måndag 12 maj 2014

Tankar kring våld

Våldet sitter inte i knytnävarna utan i huvudet.

Man tänker våld i huvudet hur man ska genomföra de men man t.ex vågar inte. Det kanske är bättre att hålla sig undan våld med tankar. Fler av oss människor behöver tänka över mer innan vi gör saker och vad vi gör för saker.

Om man ska reflektera till boken kan man tydligt se vem som tänker över våldet innan man använder sig av de. Som i Eriks fall tänker han över väldigt mycket på vad han gör innan han gör de för konsekvensernas skull. Han vet vad han kan utsättas för och i de ögonblicket tänker över situationen en gång extra.

Det är självklart inte bara våld man ska fundera en extra gång på de är också andra saker som onödiga kommentarer och andra saker man kanske egentligen inte ska göra. Saker som man får snabbt av bara ren reflex. Man ska fundera starkt på vad som kommer från ens mun eller vad man gör mot andra men absoult sig själv också. Men samtidigt man tänker våld kan det vara dåligt. Man har en familj och skola att tänka på. Om allt våld går i huvudet så förstör det kanske ens liv. Ett exempel man kan göra för att få ut våldet är att köpa en boxnings säck.

Våldet sitter inte i knytnävarna utan i huvudet.

Vi påstår att våld kommer från ilska och därför från huvudet eftersom ilska är en känsla. Dock kan våld vara mer som en "relflex" för vissa, exempelvis som för Erik, eftersom han är van att slåss. Men även det måste sitta i huvudet eftersom alla inte har som vana att slåss och då inte har det som relfex. Vi tror att det handlar mycket om uppfostran och uppväxt, vilka värderingar man har och sin syn på våld. Erik väljer att lösa sina problem med våld eftersom han har haft en sådan uppväxt. Trots att han har det som sista utväg (pga hans dåliga erfarenheter med sin styvpappa) så finns alternativet alltid där. Någon som haft en mindre våldsam uppväxt skulle antagligen hantera situationer och problem på fredligare sätt och absolut inte vilja slåss. Samtidigt kan någon som är ovan för våld underskatta dess kraft utan att tänka på dess konsekvenser och då, mer än nödvändigt, skada sig själv eller någon annan. Någon som dessutom är van att slåss kan vara analytiska och planera sina slag, då med huvudet.

Lina Neomi Micke
.

Våld mot Våld

Kan man använda våld för att slippa våld? Det är ju det Erik göra när han är i den så kallade Rutan när han ska bli slagen av de äldre prefekterna. Erik kunde slått dem mycket mer än vad han redan hade gjort, men han slog dem bara för att skrämma dem så de ska låta honom va. Det lyckas han ju delvis med. Istället för att dra in Erik i Rutan igen så börjar de jävlas med honom på andra sätt. T.ex när han ska arbeta av sin 12 lördagsöndagar så ger de honom det värsta jobbet av alla, dvs att han ska gräva en grop med exakta mått. Sen får han fylla i den igen om och om igen. Det positiva är att han inte behöver dras in i Rutan igen. Så man kan faktiskt säga att man kan använda våld för att slippa mer våld.

Försvara sig mot våld utan att man får använda våld

Istället för att slåss så tycker vi att man kan använda ord. Man kan försvara sig och få tyst på den andre genom att snacka tillbaka, istället för att börja slåss. Om man inte börjar slåss så ser kanske inte folk dig som hotfull, utan schysst istället som vill lösa saker genom att snacka, använda hjärnan. Folk kan respektera dig och då hjälpa till och skydda dig. Om man istället slåss så kan folk se dig som en aggressiv person, och då kan du bli väldigt ensam. Man kan få den andre personen lugnare, och på så sätt lösa situationen på ett bättre sätt.

Kanske är det vårt för Erik att försvara sig på ett annat sätt än att använda våld för han vet kanske inget annat, då han blivit slagen hemma i många år. Han har/hade nog mycket ilska inom sig också. Han har nog aldrig lärt sig att prata sig genom saker och ting.

Våldet sitter inte i knytnävarna utan i huvudet

"Våldet sitter inte i knytnävarna utan i huvudet"  Detta tycker vi stämmer rent konkret eftersom hjärnan styr vad kroppen gör. Men våld handlar över huvud taget mycket om att man har aggressioner, och de sitter ofta i huvudet. När Elina först läste påståendet så tänkte hon att de menade att våld inte bara satt i knytnävarna utan också i ens tankar, att man tänker dåliga saker om varandra. Så det finns alltså olika reflektioner av våld. Man kan förhindra våldet genom att behärska sig och tänka på andra saker, som Erik gjorde när rådisarna tvingade honom att gräva en grop, fylla den och sen gräva upp det igen. Erik tänkte som en film att han tog spaden och slog en av rådisarna, men han tänkte istället positivt och såg det som bra träning. Ett annat tillfälle i boken som visar att våldet sitter i huvudet är när Erik skulle simma, men sen sa några fjärderingare att han inte fick. Då visade han dem vilka simtalanger han hade istället för att använda våld. Hade han använt våld så hade han aldrig blivit någon i gänget, men det blev han nu när han slog skolrekordet. 

Gabriella och Elina
"Jag använder våld för att slippa våld" Tycker vi passar in med Erik eftersom han inte gillar eller tycker det är roligt att slåss utan gjorde det på den gamla skolan för att bli respekterad och vara det högsta hönset. När Erik anländer till Stjärnsberg så hoppas han få en nystart och ha ett liv utan våld efter den våldsamma uppväxten med upprepande misshandel av sin far och ett mycket våldsamt liv i skolan.

När Erik först blev kallad till rutan av några tredjeringare så använde han våld dels för att slippa mer våld i framtiden och dels för att han ville ingjuta respekt hos de äldre eleverna så de inte skulle ge sig på honom eller hans vän Pierre. Vi tror också att Erik använder sig av våld i skolan för att kompensera den hjälplösheten som han kände när han fick stryk av sin far hemma och på så sätt förbättra sitt självförtroende.


Kan man försvara sig mot våld utan att man får använda våld?

Det första vi tänkte på av denna frågan var att man kan försvara sig på så vis att man använder sig av ord istället för att gå in med våld med det menar vi med att man ska försöka prata sig ifrån situationen kanske snällt eller med taskiga ord , men samtidigt blir det svårt att försvara sig med ord om en annan person går in med våld på direkten. Vi har kommit fram till att det är rätt svårt att försvara sig utan våld men en annan sak man kan göra är att bara gå därifrån eller att ta hjälp av någon.

5 hundradelar


Jag fastade mycket för när Erik går in i simhallen och visar sina talanger för fjärdeklassarna. fjärdeklassarna tycker att dom är dom som dominerar och bestämmer och får därför göra istortsätt vad dom vill. När Erik kommer in i simhallen och inte får simma så säger han att han kan slå skolrekordet och fjärdeklassarna låter honom försöka, han slår rekordet med 5 hundradelar och får därför vara med i skollaget. Jag tycker att Erik där visar på ett bra och moget sätt hur man tar itu med folk som tror dom är bättre än andra och bestämmer osv. utan våld och hot så sätter han fjärdeklassarna på plats och visar att han passar in i skollaget och i simhallen.

Jag tror att det enda Erik vill är att smälta in i mängden ochjag tror andledningen till att han inte kan det är pga av det hans pappa gjort mot honom. Eftersom hans pappa i alla år har tryckt ner honom på så många sett så tror jag att tolerans inte är särskilt stor, dvs. att han inte vill att någon annan ska bestämma över honom eftersom hans pappa alltid gjort det. Jag tror att han tror att det är mer okej för hans pappa att tex. slå honom än att fjärdeklassarna gör de, vilket det faktiskt inte är utan det är lika mycket fel vem som än gör det.


Uppfostra inte med våld

Efter att jag har läst ännu mer i boken så läste jag även om när Erik blev slagen av bildläraren och sedan stod upp mot musikläraren. Detta var något som tilltalade mig mycket. Vi alla vet ju att våld aldrig löser några problem, men ändå så väljer skolan att använda våld som ett sätt att få pli på barnen. Visst idag i skolan hade många elever behövts behandlas mycket hårdare, men aldrig med våld. Det var konstigt också hur bildläraren hotade varje ny klass med att slå dem med "Julius" om de inte skötte sig. Jag tyckte ändå att det var ganska kul när Erik anmälde sig som "frivillig" för att bli slagen av "Julius". På detta sätt visade han för läraren att han inte var rädd för honom. Fast det kanske inte var så smart om han skulle tänka på framtiden. Men det visade ändå läraren att våld inte skulle lösa att de skulle lyda bättre, då kanske läraren började tänka om och använda sig av en annan metod än våld för att få eleverna att lyda.


Jag tänkte också på när han stod upp mot musikläraren när musikläraren tänkte slå honom för att han skulle lyda. Då hotade nästan Erik att slå läraren terminen ut om läraren slog Erik, och sedan fick han alla i klassen att ropa "get" till läraren för att Erik tyckte att han såg ut som en get. När Erik sedan blev kallad till rektorn stod han fortfarande upp för vad han hade gjort. När rektorn sa till Erik att be om ursäkt så svarade han att han bara skulle be om ursäkt om läraren gjorde det eftersom han inte "respekterade" läraren för att läraren trodde att han lärde ut musik genom att slåss.


Jag tycker att detta var bra gjort av Erik för att han stod upp för vad han, och förmodligen de andra eleverna på skolan tyckte, att det var fel att lärarna slog eleverna. Han kanske hade kunnat göra det på ett lite mer professionellt utan att bland annat kalla läraren för get. Jag tror att Erik gjorde detta för han vet hur hemskt våld är eftersom han blir slagen varje dag, och eftersom han kände sig starkare och säkrare i skolan än hemma så vågade han göra något åt det i skolan.


Gabriella

torsdag 8 maj 2014

Eriks ändring på sitt liv

När Erik bytte skola så ville ha ändringar. När han träffade sin rumskamrat så såg han att rumskamraten var lite små fet och tyckte om att läsa. Han hette Pierre. Han var den minst populära killen i skolan och han kunde inte gå runt och skryta om att han var bra på sport för det var han icke!

Pierre berättade för Erik att det var typ en sportsdag imorgon där man tävlar i 12 olika grener. Erik visste att han hade en bra chans att vinna någon vissa av dem där tävlingarna så han började med en gång att tagga till sig. På kvällen kunde Erik sova så han bestämde sig för att gå till simhallen för slappna av. När han kom fram så stod fjärderingare. Fjärderingarna sa att han inte fick simma . Erik sa att han kan klara av att slå skolrekordet. Erik slog rekordet med 5 ms och han fick vara med i skollaget. Nästa dag så var det skol tävlingar och han kom 3-2 i varje tävling. Pierre sa att det inte var bra för att han skulle vara ett hot mot 4jde ringarna och det skulle innebära att han skulle bli nerslagen av dem varje rast


Jag tycker att detta stycket är bra för att Erik visar verkligen att han vill ändra sitt liv. Emot vad det var innan och att han vill verkligen visa vad han går för.

                                                                                                                                               Anton H
                             

                         
Det jag fastnade för efter att läst mer är hur Eriks kompisar bara kan vända hans rygg och skylla allt på Erik efter stölden. Efter stölden blir Erik reglerad från skolan och detta kan ju skapa problem hemma eftersom hans pappa kommer att slå han mer än vad han blivit slagen förr, men när Erik kommer hem så är bara mamman hemma sån tur de och detta ger att Erik snabbt kan packa och sticka därifrån innan pappan kommer hem. Skolan Erik nu ska börja på är Stjärnberg han känner mycket lättnad av detta eftersom detta ger han en chans att börja ett nytt liv utan våld.

När Erik börjat komma in mer i skolan får han även reda på att det är våld på denna skolan som kallas kamratuppfostran och som går ut på att fjärderingarna får befalla och slå yngre elever, låta dem tvätta deras tvätt, putsa skor, springa ärenden. Erik är väldigt emot detta såklart och vägrar göra något av detta eller att bli slagen så Erik blev istället känd som ny och skäftig.

Jag tycker att detta är väldigt fel med kamratuppfostran eftersom så som jag uppfattat det så uttnytjar de äldre fjärderingarna denna regel med att putsa skor massa ärenden och att slå de yngre när de känner för det.

Skillnader

Det som jag har fastnat mest för i boken Ondskan hittills är hur olika skolorna är. Läroverken i Stockholm var strikta, lärarna slog eleverna och reglerna var jättestränga. Om de höll Bibeln i fel hand fick de anmärkningar, om de gjorde något fel i klassrummen fick de anmärkningar. Tillräckligt många anmärkningar och ordningsbetyget sänktes. På Läroverken var det Erik och hans gäng som styrde och ställde på skolgården. De var tuffast och starkast. Så är det inte på Stjärnsberg. Där är det fjärderingarna och de så kallade "Rådisarna" som bestämmer. Där har lärarna bestämt att de inte ska något med elevernas konflikter att gör. Där var det fjärderingarna och Rådisarna som höll koll på eleverna. Lärarna slog inte eleverna med det gjorde dock fjärderingarna och Rådisarna. Så fort man bröt mot bordsreglerna blev man kallad av bordschefen som slog till en i huvudet med skaftet på en bordskniv. Om man vägrade kunde man bli dömt av rådet (Rådisarna som till största delen består av fjärderingare) till an lördagsöndag vilket innebär att man får jobba. 

Jag tycker det är bra att Erik började på den nya skolan. Han får komma ifrån sin ”onda” pappa och från Läroverken. Det är nog bäst för alla. Tillochmed för hans nya kompis Pierre. Erik och Pierre passar väldigt bra som kompisar. De är helt olika men de passar ändå så bra. De kan på olika vis hjälpa varandra. Erik hjälper Pierre från fjärderingarna medans Pierre hjälper Erik med matten. Jag tycker också det är bra att de är kompisar för då blir Erik mer neutral om han hänger med en ”nörd”. Då sticker han kanske inte ut så mycket och då blir det inte lika kul för fjärderingarna att jävlas med honom.




Våldet hittar tillbaka

När Erik blev relegerad från läroverket blev på grund av sveket från hans så kallade vänner gav hans mamma honom en chans till ett nytt liv då han fick möjligheten att börja på en ny skola långt ifrån sin far och de våldsamma gäng rivaliteten i hans gamla skola. Han blir glad och ser det som en chans att börja om och bli den person han egentligen vill vara. En snäll person och sympatisk person som inte behöver använda våld för att få respekt. 

Man har nu fått lära känna Erik mer och en sak jag uppmärksammat är att Erik är en väldigt intelligent, och skärpt person. Han är väldigt analytisk och går alltid igenom sina alternativ inför pressade situationer. Han har dock inte så bra betyg i skolan men jag tror att om han fått chansen att koncentrera sig mer på sina studier än allt våld i sitt liv så hade han kanske varit lika duktig som Pierre i skolan. 

Den nya skolan skulle som sagt bli en ny start på hans liv utan våld men det visade sig att det fanns minst lika mycket våld där. Här handlar det om hur de äldre ska bli "respekterade" och ha makt över  de yngre och svagare. Eftersom Erik är en mycket atletisk, stark och orädd blev han ett perfekt offer för fjärderingarna. Skillnaden här är dock att han nu kan ha hittat en vän att vara svag för. För det är något han inte kunnat vara förut hemma var han tvungen att vara stark mot våldet från sin far och i skolan var han tvungen att vara tuff för att folk inte skulle sluta att betala tillbaka sina skulder. Men Pierre är inte våldsam och kräver inget från Erik mer än att få vara hans vän.  

Geten

Något som jag fastnade för i texten var när Erik hotade musikläraren. Musikläraren hade gått fram till Erik och varit på väg att slå han när Erik stoppade han. Erik började prata om att det inte var en bra idé att slå han eftersom att Erik sa att om han slog Erik så skulle han få ångra sig varenda lektion terminen ut. Erik började att säga taskiga saker om musikläraren. Erik kallade musikläraren för en get eftersom att han hade ett getliknande skägg. Erik började också att sjunga jävla get och dunkade händerna i bordet i takt. Tack vare att Erik gjorde som han gjorde så blev han inkallad till rektorn och fick nedsatt sedebetyg. Sedebetyg är ett betyg man har på hur man uppför sig.  

Jag tyckte att det var positivt att han vågade att stå upp för sig själv och hela klassen eftersom att lärarna på skolan brukar slå barnen.

Erik vill ändra sig

Något som jag regerade på i boken var när Erik och hans gäng skulle bli förhörda. Först kallades de andra i gänget in en efter en och sist kallades Erik in. Han nekade till allt och hoppades och trodde att de andra i gänget skulle göra det samma. Men sedan när han kallades in till rektorn på skolan och han sa att han visste att det var Erik som hade varit ledaren för gänget hela tiden och det va han som hade sagt till de andra att sno LP skivorna och slå de andra eleverna. Och då förstod Erik att de andra i gänget hade skyllt på honom och sagt att det var Erik som hade tvingat dem att göra allt och att de egentligen inte ville men om de vägrade så skulle Erik slå dem. Och efter det sa rektorn "du är ondskan själv och såna som du måste förgöras" och sen sa han att Erik var relegerad. Jag tror att Erik blev sårad av det som rektorn sa för att han gick och tänkte på det länge och det var nog en av anledningarna att Erik ville ta avstånd från allt våld på sin nya skola och jag tror det hjälper honom när han blir arg och vill slås för då tänker han på det och lugnar ner sig för att ingen vill ju vara ondskan själv.

Ondskan

Det som jag fastnat för i boken så här långt är när Erik totalt dissar fjärderingarna inne i badhallen. Då när dem säger att han inte får vara där inne för att det är fjärderingarnas och simlagets tid, och Erik går in och dominerar och slår nytt skolrekord. Det tyckte jag var väldigt fräckt gjort av honom och samtidigt tror jag att han fick på så sätt lite respekt av fjärderingarna.

En annan sak jag fastnat för är när han fick gå in till rådet som gav honom straff efter straff. Det där med att han fick två lördagsöndagar med arrest förstod jag inte. Vadå ska han sitta inlåst eller? Rådet består ju av största delen fjärderingare, och kan dem bara döma elever hur som helst?  Jag tyckte i alla fall det lät konstigt. Samtidigt förstod jag inte varför man inte bara kan säga förlåt om man svor inför rådet. Erik verkar vara en klipsk person som kanske aldrig ångrar det han säger och står alltid för det också.

Pierre och Erik verkade som de klickade ganska bra, och det är nog väldigt bra för de båda. Erik behöver en person som är lugn och sansad, medan Pierre behöver en person som kan hjälpa honom med att mer stå upp för sig själv. Det kan nog göra dem båda gott.

onsdag 7 maj 2014

Du är ondskan själv...

Du är ondskan själv och sådana som du måste förgöras. Dessa orden hade rektorn sagt till Erik innan han gick ut från rektorns kontor. Han gick och tänkte på det hela dagen. Vad menade han egentligen med det? Jag tror han menade med att Erik var en sådan som förstörde var han än gick. Rektorn skulle varna alla skolor för vem han var. Jag tror även att rektorn menar med att Erik förstör skolans rykte genom att skapa våld överallt. Så Erik blev relegerad, det var även hans kompisars fel att rektorn gjorde som han gjorde. Hans kompisar som egentligen inte varit hans kompisar sa att allt var Eriks fel. 

När Erik kom hem var inte hans pappa där utan bara mamman och hon berättade att hon var ledsen över att hon inte sagt något eller gjort något åt det med pappan. Så hon fick in Erik på en annan skola som var en internatskola och hette Stjärnberg. Där trodde han att han skulle få börja om, bli en helt annan person. Ingen visste att han hade varit i närheten av våld. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Det som var bra med skolan var att inga lärare slogs men att det var dom äldsta på skolan som fick slå dom yngre. Man skulle helt enkelt uppfostra varandra. Erik kommer inte helt bort från våld. Detta var ganska synd eftersom han verkligen ville vara en annan person och trodde att denna skolan skulle bli bättre men det blev den aldrig och det tycker jag var synd att Erik inte fick börja om och bli en bättre person som han velat. 




                                                                                                                        Emmy

chicken nuggets

Erik och Pierre blev vänner ganska snabbt när Erik kom till internatet. Pierre är "pluggisen", knubbig och har glasögon. Han är lite utanför och aktar sig noga för att inte reta upp fjärderingarna. Erik är mer den typen som står upp för sig själv och är sällan rädd. Egentligen är dem ju inte lika alls, men de delar rum på skolan och det var så de fann varandra. Pierre vet om alla skolans oskrivna regler och hjälper Erik hans första tid i skolan. Jag hoppas att Erik och Pierre blir ännu bättre vänner senare i boken och att Erik hjälper Pierre att stå upp för sig själv och att de tillsammans försöker protestera mot fjärderingarna och deras system. Jag tror att det är bra att de umgås också för att jag tror Pierre har en positiv inverkan på Erik. Pierre kan hjälpa honom att hålla kvar fötterna på jorden och komma ifrån hans förflutna. Pierre kan inte slåss och han håller sig utanför allt som har med våld att göra. Erik kan slåss men han är rädd att bli indragen i "beroendet" av att slå tillbaks, och han vill inte ha det som han hade det från förra skolan. Jag tror att dem kan hjälpa varandra att bli bättre människor.
Lina


Erik's nya skola!

Erik har just flyttat till en internat skola vid namn Stjärnsberg. Erik bor tillsammans i ett studentrum med en försiktig kille vid namn Pierre. Pierre är en kille som gått på Stjärnsberg längre än vad Erik har gjort och därför berättar om regler och hur det går till på den nya skolan. Han berättar att det är de äldsta på skolan som bestämmer, och att Erik borde göra som dem säger åt han, Erik gillar dock inte detta och bryr sig inte vad dem äldre säger åt han och för att han inte lyssnade så får han åka till dem äldre's "råd". Där han får ett straff för att han inte gjorde som dem sade. Jag tror att dem äldre gör detta för att få respekt från dem yngre, men jag tror att dem yngre blir rädda och därför gör som dem säger. När Erik kom där i mot så gjorde han inte som dem sade och dem blev chockade och gav han ett straff som han nog inte bryr sig om för han vågar stå upp för sig själv.

Lika barn leker inte alltid bäst


Ett ögonblick i boken som jag tycker var rörande var när Erik och Pierre låg i sina sängar på kvällen och tänkte på allt de ville säga till varandra, alla ord som var osagda men ändå förstådda. Ord som den andre visste men ändå behövde höra för att förstå hur den andra kände sig. Efter denna tänkta konversationen som författaren skrivit så är det en riktig konversation mellan Pierre och Erik som lyder såhär:

"Sover du Pierre?
Ja nästan.
Jag ville bara säga att du är min kompis.
Du är min kompis också, Erik. Du är den enda kompis jag haft på det här plugget."

Jag tycker det är fint att de säger detta till varandra så den ena vet vad den andra känner och så att deras vänskap kan växa och bli starkare. Även fast Erik och Pierre är väldigt olika så blir de snabbt vänner, man kan jämföra det med magneter som bara attraheras av motsatser. Erik och Pierre är verkligen raka motsatsen mot varandra. Erik är atletisk, bra på att slåss och har inga problem med att stå på sig själv mot de andra äldre på skolan. Pierre är småtjock, har glasögon, lägger ner mycket tid på skolarbeten, han har ett väldigt dåligt självförtroende och det han vill allra mest är att vara helt vanlig så att han kan smälta in med alla andra och inte bli ett offer för fjärderingarna och rådet som styr över eleverna på skolan.

Frida

Erik personlighet!



Nu när Erik har börjat på sin andra skola tycker jag att det har blivit mycket bättre. Han har blivit lugnare ifrån sig men är fortfarande lika uppkäftig som vanligt. Erik har fått en ‘’riktig vän’’ nu, Pierre. Han är helt tvärt om Erik. Det första dagarna fick han uppmärksamhet genom att slå skolrekordet framför ögonen på fjärderingarna/skollaget, kanske lite för mycket?
Pierre varnade han för olika saker som rådet eller fjärderingarna kan straffa med om man inte lyder vad dem säger. om man inte lyder blir det bara värre och värre straff eller så får man stryk Det hände en gång att Erik hamnade i rådet och så klart började han käfta emot om sin rättighet. kanske var lite dumt?
Han var inte rädd att få stryk för han är van vid det när hans pappa slog honom. Men han var lite orolig om han skulle klara av flera.
Rådet höll på ganska länge p.g.a att han käftade emot och svor. Erik Stannade på 12 lördagsöndag och han var nöjd. Men var osäker om det var det rätta .

Jag tycker att Erik är den vanliga killen, bråkig och uppkäftig. Han kan inte ändra på sin personlighet. Det kanske beror på hur hand styvpappa har behandlat honom, men kanske längre in i boken kommer Erik personlighet ändras. Hitintills har han bara en vän, Pierre, men kanske får flera senare.

De äldre bestämmer!


Efter att ha läst de senaste sidorna i boken så väcks det tankar hos mig om hur samhället såg ut för. Jag vet att det var tillåtet att slå barn men liksom i boken händer det mycket mer. När Erik kom till den nya skolan så behandlades han illa direkt. Han tvingas att göra som de äldre säger för annars får han en massa bestraffningar. Att man bara har att de större bestämmer över vad de yngre får göra och om de gör nåt fel så blir de slagna hit och dit. Som exempelvis när Erik ska putsa skor men vägrar så hamnar han istället i en annan knipa där han även vägrar lyda. Så bestraffas de utefter vad de tycker och faktum är att de är bara nåt år äldre. Men egentligen varför pågår detta på skolorna? Är det något sorts tecken på att man är störst eller gör de bara det för att bevisa att de yngre ska lyda och vara sämst på allt? Om man jämför med dagens samhälle så ser man inga tecken på att sånt här sker. Men hur tänker egentligen Erik? Han trodde förmodligen att han kunde börja om på nytt och slippa våldet men så blev det helt åt det andra hållet. Det verkar som att det sker mer negativa saker för de yngre i denna skolan ifall de inte lyder. Men Erik är inte den typen av människa som de flesta andra utan han vågar stå emot. De flesta visar rädsla för de äldre och står inte upp för sig själva. Erik blir vän med Pierre som är rädd för de äldre men Erik försöker få han till att våga stå för vad han tycker. Erik får direkt hårda bestraffningar så som flera lördag söndagar för att han inte putsa en fjärde ringars skor, dessutom svär han inför rådet och vägrar be om ursäkt. Jag gillar hur Erik står för vad han tycker och låter inte de äldre trycka ner honom.