Ondskan handlar om en kille som heter Erik som blir slagen av hans styvpappa, så fort han göra något pappan inte gillar så tar han in honom på rummet och slår honom. Han går på skolan läroverket, där han var skolans tuffaste kille. Han har ett eget gäng. Det förekom mycket våld i skolan. När rektorn kallar in Eriks gäng skyller alla på Erik och han blir relegerad. Han blir senare för flyttad till en internatskola som heter Stjärnsberg. När han väl kom in dit tänkt han att ingen vet vem han är och ingen vet om hans bakgrund, han kunde bli en helt annan person, långt bort från allt våld. Men det ändrar sig snabbt och det visar sig att om har en speciell uppfostran som kallas kamratuppfostran där det är rådisarna och fjärderingarna som uppfostrar dom yngre och det gör dom självklart med våld. Om man misssköter sig blir man kallad till rådet där alla rådisar är. Där man blandannat kommer till om man missskött sig, tjuvrökt och är allmänt uppkäftig. Ingen skulle vara bättre än fjärderingarna inte i någonting speciellt inte i sport.
Budskapet med boken och det författaren Jan Guillou ville lära oss läsare tror jag att ingenting löser sig med våld och att man ska lära sig att stå upp för sig själv. T.ex. när Otto kallade fram Erik för att han skulle få en peppis men han vägrade, han ville inte ta några order från några fjärderingare. Sedan att han ville att Erik skulle ställa sig i hörnet och skämmas men han vägrade det också. Så där är ett exempel på när Eik stod upp för sig själv och lät ingen bestämma eller säga åt honom vad han skulle göra. Eller bli slagen i huvudet för något han inte gjort. För mig så handlar boken om en kille som verkligen vågar stå upp för sig och inte låta någon trycka ner honom. Jag tror även att Erik vet att ingenting löser sig med våld, att han vill komma bort från det förflutna. Eftersom han berättar att han vill bli en ny människa komma bort från allt våld när han börjar på den nya skolan. Jag tror att han inte vill bli som sig styvpappa. Han vet hur hemskt det känns och hur ont det gör men han slåss ändå för att försvara sig, han vill inte ta emot något stryk. Författaren Jan Guillou är en svensk författare och journalist. Han skrev sin bok ondskan p.g.a att det bygger på uppleverser från hans tid vid internatskolan Solbacka. När jag började läsa boken förstod jag nästan att det var en självbiograf men ju längre jag läst har jag insett att han nog har spetsat till själv berättelsen. Gjort den ännu värre än vad det egentligen varit. Så att det skulle locka till fler läsare och få dom mer intresserade. Men det finns ju absolut kopplingar till hans eget liv, han gick ju på en internat skola, Solbacka när det var kamratfostran och förekom misshandel.
Boken Skyddad identitet av Robert Swindells handlar om en helt vanlig familj, En mamma, en pappa och tre barn. Glen som är lillbror beundrar sin storebror Gav väldigt mycket och en dag sprids det om att fem unga flickor har mördats och möradren är Gav. Glen fattar först ingenting hur kan hans förebild och sin beundrare storebror Gav göra något sånt brutalt? Familjen tvingas flytta och skaffa nya identiteter. Tvingas skaffa nya namn, ny bostad, nya jobb och nya bakgrunder. Glen hade ganska svårt att få in sitt nya namn och gick oftast och sa det högt för sig själv. Han blev ganska snabbt retad för det. Det var då nämligen ett gäng som råkat höra honom gå runt i parken och upprepa sitt eget namn. En journalist har fått ett uppdrag att ta reda på var de finns till vilket pris som helst. Vad författaren vill lära oss eller bokens budskap tror jag är att man dömer folk väldigt snabbt. Även fast det inte är familjens fel att Gav gjorde som han gjorde eller att han fick livstid fängelse, så verkade det som om det var familjen som drabbades mest och fick ta mest skit. Efter dom fick reda på att Gav fått livstid fängelse dömde alla familjen också. Ingen ville ha med familjen att göra längre, dom förlorade jobb och vänner. Alla samlades utan för deras hus. Så jag tror att han vill ha sagt att man inte ska döma männsikor för något dom inte har gjort det är ju inte resten av familjen som gjort något men ändå känns det som om familjen ska drabbas mest. Boken handlar enligt mig om en helt vanlig familj vars son mördat och våldtagit fem unga flickor men att det är familjen som ska drabbas hårdast av det efter att Gav åker in i fängelset.
Jag tycker att det finns likheter mellan böckerna ondskan och skyddad identitet eftersom det finns ondska med i båda. I själva boken ondskan är det väl pappan och vad rektorn på den gamla skolan tycker att det är Erik som är ondskan. I skyddad identitet är det ju Gav som är ondskan. Han är ju den som gjort allt det mot de unga tjejorna och som gjort att familjen drabbats så hårt som den gjort. Guillou valde ju att skriva om det för det utspelar sig från händelser från sitt eget liv. Jag hittade inte riktigt varför Swindells skrev sin bok, om det var från sitt eget liv som jag inte tror. Jag tror han bara har hittat på sin berättelse och han ville visa hur det faktiskt kan vara. Att han vill visa att man inte ska döma så lätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar